Emil Ernebro & Filip Jers

21 Mar, 2020

Emil Ernebro och Filip Jers kommer till Kulturhuset KilArena!

Att uppleva gitarristen Emil Ernebro och munspelsvirtuosen Filip Jers tillsammans på en scen är något av ett musikaliskt under. Emil och Filip är två musikanter av yppersta världsklass som gärna tänjer på gränserna för vad deras instrument kan göra och låta som. Deras repertoar består av amerikanska folk- och jazzlåtar, popmusik från 60-70 talet och svenska visor. Spelglädje, spontanitet och sväng är ledorden för deras musicerande!

Våren 2019 släppte de sin debutskiva ”Duet” och den mottogs med förtjusning både av publik och recensenter. Skivan har även spelats flitigt i Sveriges Radio. Sommaren 2019 framträdde Ernebro & Jers i ”Allsång på Skansen” inför en miljon tittare i direktsänd TV.

På scenen har de väldigt roligt tillsammans och överrumplar varandra gång på gång med vindlande improvisationer som den andre snabbt bygger vidare på. – Katarina Sandström, Barometern

Vad jag imponeras mest av är Filip och Emils lekfullhet och närvaro och de fantastiska toner som båda dessa mästare kan locka ur sina instrument.
– Pär Dahlerus, Uppsala Nyheter

Emil Ernebro
Emil Ernebro är uppväxt i Bengtsfors, Dalsland. Han gick i musikskola och senare på musikgymnasium i Åmål. Därefter flyttade han till USA för vidareutbildning vid prestigefyllda Musicians Institute i Los Angeles, där han också vann utmärkelsen ”Outstanding Player”. Emil har vunnit 1:a pris i kategorin ”Unga förmågor” på Uppsala Internationella Gitarrfestival. Han har dessutom fått Hagströmstipendiet, vunnit 1:a pris i kategorin ”Up and coming”(”Ung lovande artist”) för Guitar People’s Prize som delades ut på Fasching i Stockholm, samt tilldelats kulturpriset i Bengtsfors kommun och stipendium från Rotary.

Emil har medverkat på Polarprisgalan i Stockholm och uppträtt i flera olika TV-sammanhang, både som soloartist men också tillsammans med andra artister.

Emil har tre soloalbum i eget namn, och har spelat tillsammans med bland andra Jojje Wadenius, Sven-Bertil Taube, Sofia Karlsson, Thomas Andersson Wij, Janne Schaffer, Lill Lindfors, Eric Bibb och Tommy Emmanuel.

Filip Jers
Filip Jers är en internationellt erkänd munspelare med ett brett musikaliskt spektrum och var den första munspelare att studera vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, vilket resulterade i en masterexamen 2011. Filip turnerar flitigt i Sverige och utomlands och har besökt över 40 länder i Europa, Nordamerika, Asien och Afrika. Han har spelat på alla möjliga scener – alltifrån jazzklubbar i Tokyo, skolkonserter i Västafrika, stadsfestivaler i Sydkorea, munspelsfestivaler i USA och Lantmännens dag i Finland.

Filip Jers älskar nya samarbeten och genreöverskridande projekt och har spelat med artister från olika genrer, till exempel Benny Andersson, Timbuktu, Tomas Ledin, Jan Lundgren, Monica Dominique, Jill Johnson och Lill Lindfors. Han har jobbat som solist med flera jazzensembler och storband och även varit solist med stråkensemblerna Musica Vitae och Camerata Nordica.

Filip Jers har även tagit privatlektioner samt ätit glass med Toots Thielemans. SVT sände 2014 dokumentären ”Harmonica Man” om Filip Jers och samma år vann även hans kvartett Best Group vid EBU Jazz Competition i Holland.